Tri najveće bankarske grupe kontrolišu više od pola bankarskog tržišta

Bez autora
Jul 31 2011

Raiffeisen banka Sarajevo i dalje je najveća bh. komercijalna banka, dok je na čelno mjesto liste najvećih bankarskih grupacija u BiH izbila UniCredit grupa. Raiffeisen banka Sarajevo i dalje je najveća bh. komercijalna banka, dok je na čelno mjesto liste najvećih bankarskih grupacija u BiH izbila UniCredit grupa. Naime, sa ukupnom aktivom od 3,7 milijardi KM, iskazanom na kraju prošle godine, Raiffeisen je i dalje vodeća bh. banka. Međutim, UniCredit grupa, koja se u našoj zemlji sastoji od dvije istoimene banke u Mostaru i Banja Luci, imala je na kraju prošle godine ukupnu aktivu vrijednu 4,2 milijarde KM te je na taj način postala najveća bankarska grupacija u BiH. Na osnovu tih pokazatelja može se lako izračunati da je tržišni udio Raiffeisen banke na kraju prošle godine iznosio 17,6 posto (učešće izračunato prema iznosu aktive), dok je tržišni udjel UniCredit banke Mostar iznosio 17,1 posto a UniCredit banke Banja Luka 2,2 posto. Ove dvije istoimene banke zajedno imaju tržišni udio od 19,3 posto.

Tri najveće bankarske grupe kontrolišu više od pola bankarskog tržištaRaiffeisen banka Sarajevo i dalje je najveća bh. komercijalna banka, dok je na čelno mjesto liste najvećih bankarskih grupacija u BiH izbila UniCredit grupa.

Raiffeisen banka Sarajevo i dalje je najveća bh. komercijalna banka, dok je na čelno mjesto liste najvećih bankarskih grupacija u BiH izbila UniCredit grupa. Naime, sa ukupnom aktivom od 3,7 milijardi KM, iskazanom na kraju prošle godine, Raiffeisen je i dalje vodeća bh. banka.

Međutim, UniCredit grupa, koja se u našoj zemlji sastoji od dvije istoimene banke u Mostaru i Banja Luci, imala je na kraju prošle godine ukupnu aktivu vrijednu 4,2 milijarde KM te je na taj način postala najveća bankarska grupacija u BiH.

Na osnovu tih pokazatelja može se lako izračunati da je tržišni udio Raiffeisen banke na kraju prošle godine iznosio 17,6 posto (učešće izračunato prema iznosu aktive), dok je tržišni udjel UniCredit banke Mostar iznosio 17,1 posto a UniCredit banke Banja Luka 2,2 posto. Ove dvije istoimene banke zajedno imaju tržišni udio od 19,3 posto.

Raiffeisen je, dakle, kao grupa, ako se to tako može reći, na drugom mjestu rang liste bh. najvećih komercijalnih banaka, a potom slijedi Hypo grupa, koja se u BiH također sastoji od dvije banke - jednoj u Mostaru i drugoj u Banja Luci. Ukupna aktiva ove dvije banke iznosi 3,4 milijarde KM, a njihov zbirni tržišni udio 16,1 posto.

Dakle, tri najveće bankarske grupe u Bosni i Hercegovini zajedno kontrolišu više od polovine kompletnog bankarskog tržišta, odnosno preciznije oko 53 posto. To je prema svim pokazateljima prilično velika koncentracija, koja, naprimjer, nije prisutna niti u jednoj drugoj zemlji u regionu, pa i šire.

Međutim, ova situacija s jakom koncentracijom bankarske aktive i tržišnih udjela tu ne prestaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik